Günümüzün yeni teknolojisi Lİ-Fİ. LED ışık dalgaları aracılığıyla kablosuz bir şekilde verilerin aktarılmasına olanak sağlayan bir optik ağ teknolojisi. Kablosuz bağlantı türü olarak da bilinen Lİ-Fİ Teknolojisi. Veri aktarımı için gereken sinyal gönderimini LED’leri kullanarak gerçekleştiriyor.
Çevirmeli ağ dan -> VDSL modemlere ->ADSL ve hatta fiber bağlantılara uzanan ağ bağlantısının yolculuğu bu noktada bitmedi. Günümüzde en sık kullanılan bağlantı türü olan Wi-Fi kullanıcılara yeterli gelmemeye başladı. Bu da Li-Fi teknolojisinin ortaya çıkışına neden oldu.
Li-Fi Bu Nedir?
Light Fidelity kalıbının kısaltması olan Li-Fi teknolojisi tıpkı Wi-Fi gibi bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Li-Fi teknolojisinde cihazlar arasındaki iletişimi kurmak ve veri iletimini sağlamak için LED ışıkları kullanır. Li-Fi optik bir ağ teknolojisi ya da ışık tabanlı internet olarak ifade edilmekte. Kısacası Li-Fi de bağlantı için insan gözünün gördüğü ışığa ihtiyaç vardır.
Li-Fi & Wi-Fi
Yeni geliştirilmiş bir teknoloji olan Li-Fi ile günümüzde en yaygın kullanılan ağ bağlantısı türü olan Wi-Fi teknolojilerinin farklar da bu anlamda oldukça merak ediliyor.
- Her şeyden önce bu iki bağlantı teknolojisinin en belirgin farkı veri aktarımı için kullandıkları sistemdir. Wi-Fi veri iletimi için radyo dalgalarını kullanırken Li-Fi bu işlem için LED ampullerde gördüğümüz ışığı kullanır.
- Wi-Fi teknolojisinin kullanılabilmesi için modem gibi bir erişim noktasına ihtiyaçı vardır. Light Fidelity Li-Fi teknolojisini kullanabilmek için ise LED lamba ya da bir fotodedektöre ihtiyaç var.
- Wi-Fi teknolojisi 32 metreye kadar sinyal menziline sahiptir ancak Li-Fi görünür ışık teknolojisi kullandığı için bu mesafe 10 metre ile sınırlıdır.
- Sinyal menzili daha sınırlı olmasına karşın Li-Fi teknolojisi çok daha hızlı bir bağlantı sunar. Li-Fi teknolojisi Wi-Fi’ye göre 100 kat daha hızlıdır.
Avantajları Nelerdir?
- Hızlı İnternet Erişimi: Li-Fi, yüksek hızlı veri iletimi sağlayarak daha hızlı internet erişimini destekler. Özellikle yoğun kullanıcı alanlarında (ofisler, halka açık mekanlar) hızlı ve güvenilir internet erişimi için idealdir.
- Hastaneler ve Sağlık Sektörü: Elektromanyetik interferansın engellenmesi ve daha güvenli iletişim özellikleri, hastaneler gibi hassas sağlık ortamlarında Li-Fi’yi çekici kılar.
- Uçaklar ve Havaalanları: Elektromanyetik interferansın minimum düzeyde tutulması, uçaklarda ve havaalanlarında Li-Fi’nin kullanılmasını teşvik eder.
- Güvenlik Uygulamaları: Li-Fi’nin elektromanyetik spektrumunun dışında çalışması, güvenlik uygulamaları için idealdir. Bu, verilerin daha güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.
- Endüstriyel Otomasyon: Li-Fi, endüstriyel otomasyon sistemlerinde kablosuz iletişim için kullanılabilir. Özellikle yeraltı madenlerinde ve diğer elektromanyetik parazitlerin yoğun olduğu ortamlarda.
Li-Fi Ne Zaman Gelecek?
ADSL internet hatta bakır kablo altyapısı ile internet hizmeti aldığımız düşünülürse. Li-Fi teknolojisinin sunduğu saniyede 224 GB veri hızı şimdilik rüya gibi duruyor.
Li-Fi teknolojisinin hayatımıza 6G teknolojisi ile birlikte dahil olması düşünüyor. Dünyada yaşanan gelişmelere bakıldığında da Li-Fi teknolojisinin kullanılmaya başlanmasının en erken 2030 yılına denk geleceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Li-Fi teknolojisi için bir süre daha beklememiz gerekecek. Ancak Li-Fi kullanılmaya başlandığında internet kullanıcıları için bambaşka bir dönem başlamış olacak.
Li-Fİ Deneyebilirmiyim?
Evet, Altyapınız sağlamsa ve yeni deneyimler arıyorsanız Aselsan firmasının sizlere bir önerisi var,
LiFi Modem, ASELSAN tarafından geliştirilen Optik Tabanlı Kablosuz Haberleşme Sistemidir. Sivil uçaklarda bulunan okuma lambaları ile Uçak-içi Eğlence Ekranında (SDU) video izlemeyi sağlamaktadır.
- Güvenli ve Hızlı haberleşme
- RF Dalga Yok
- RF Karıştırıcılara rağmen kesintisiz haberleşme
- Kablo yükünü azaltır
- Eşler Arası Topoloji