Firma, yaptığı basın açıklamasında “Betavolt atom enerjisi pilleri, 50 yıllık ömre sahip pil havacılık, yapay zeka ekipmanı, tıbbi ekipman, mikroişlemciler, gelişmiş sensörler, küçük dronlar ve mikro robotlar gibi birçok senaryoda uzun ömürlü güç kaynağı ihtiyaçlarını karşılayabilir” dedi.
Şirket, yeni nesil pilin halihazırda pilot test aşamasına girdiğini ve sonunda telefonlar ve drone’lar gibi ticari uygulamalar için seri üretileceğini söyledi.
Betavolt firması, yeni pillerinin 50 yıllık ömre sahip pil şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları ve 50+ Yıl uçabilen Drone’lara güç sağlayabileceğini iddia ediyor.
Pil çalışama şeklini şirket aşağıdaki gibi açıklıyor;
Atom enerjisi pili esas olarak enerji kaynağı olarak nikel-63 ve enerji dönüştürücü olarak elmas yarı iletken kullanır. Bu bir DC güç kaynağıdır ve enerji depolama cihazı olarak bir süper kapasitör eklenerek daha uzun ömürlü bir darbe güç kaynağı üretebilir. Bu nükleer pilin temel yapısı şunları içerir: dönüştürücü, alt tabaka, nikel-63 kaynağı ve pil koruyucu katman.
Nikel-63 elmas beta volt pil, elmas yarı iletken dönüştürücüler ve 2μm kalınlığında nikel-63 levhalardan oluşan bir yığındır. Pil modülerdir. Bir modül, en az 2 dönüştürücü ve 1 kat nikel-63’ten oluşur. Sürekli olarak istiflenir Bir modül grubu oluştururken birden fazla modül grubu seri ve paralel olarak bağlanır ve güç birkaç mikrowatt’tan birkaç watt’a kadar yapılandırılabilir. Atom enerjisi pilinin minimum boyutu 3x3x0,03㎜’dir (2 dönüştürücü ve 1 kat nikel 63’ten oluşur).Elmas yarı iletken dönüştürücü cihazdaki enerji olayına bakıldığında pilin enerji dönüşüm oranı %8,8’e ulaşır. Kullanılan Daha yüksek saflıkta nikel-63 radyoaktif kaynaklarla pillerin güç yoğunluğu daha da iyileştirilecektir.
Nükleer pilleri minyatürleştirme ve ticarileştirme arayışı, Çin’in 2021-2025 yılları arasında ülke ekonomisini güçlendirmeyi amaçlayan 14. Beş Yıllık Planı kapsamında ele alınırken, ABD ve Avrupa’daki araştırma kurumları da bunların geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
Betavolt, ilk nükleer pilinin 100 mikrowatt güç ve 3V voltaj verebilen, 15x15x5 milimetreküp ölçülerinde. 2025 yılına kadar 1 watt gücünde bir pil üretmeyi planladığını söylendi.
Küçük boyutları, daha fazla güç üretmek için seri olarak kullanılabilecekleri anlamına geliyor. Şirket, hiçbir zaman şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları ve sonsuza kadar uçabilen drone’lar hayal ediyor. Betavolt, katmanlı tasarımının aynı zamanda ani kuvvet karşısında alev almayacağı veya patlamayacağı anlamına geliyor. Pil -60C ile 120C arasındaki sıcaklıklarda çalışabileceğini iddia ediyor.
0 Comments